enjoy your life protected

Lupus en Fotosensibiliteit

 

Lupus kan tot gevolg hebben dat je overgevoelig wordt voor (zon)licht. Maar hoe weet je of je een verhoogde Fotosensibiliteit  of lichtgevoeligheid hebt?

 

  • Heb je het gevoel dat de zon je vijand is?
  • Heb je gemerkt dat je rood en warm wordt of je minder goed voelt tijdens warme zonnige maanden of na een tijdje blootstelling aan de zon?
  • Krijgt je huiduitslag of geïrriteerde huid na blootstelling aan de zon?
  • Krijg je last van pijnlijke gewrichten na een zonnige periode?
  • Ben je gevoelig voor sommige soorten lampen zoals TL-verlichting?
  • Ben je gediagnosticeerd met Lupus?

Als je antwoord op één of meer van deze vragen ja is, bent je waarschijnlijk lichtgevoelig.

 

Wat betekent het om lichtgevoelig te zijn?

 

Eenvoudig gezegd betekent dit dat je een ongewoon sterke reactie hebt op zonlicht. Statistieken tonen aan dat meer dan de helft van lupus patiënten ook gevoelig zijn voor licht.

Een nog alarmerende statistiek is dat 40-70% van de mensen met lupus na blootstelling aan UV (ultraviolet) straling zal merken dat de ernst van de Lupus symptomen sterk toeneemt. Dit kan veroorzaakt worden door zowel natuurlijke als kunstmatige verlichting- zoals tl-lampen. Ook sommige medicijnen die lupus patiënten krijgen voorgeschreven kunnen de lichtgevoeligheid verhogen.

 

Hoe weet je of je lichtgevoelig bent?

 

Een schilferige huiduitslag op neus en wangen na blootstelling aan de zon. Ook wel vlinder uitslag genoemd, is vaak een eerste indicatie voor lupus. Blootstelling aan de zon kan zelfs leiden tot koorts, gewrichtspijn, en ernstige ontsteking van diverse organen.

Lichtgevoeligheid kan worden bevestigd door middel van foto-testen. Kleine gebieden van de huid worden beschenen met kunstlicht uit uiteenlopende bronnen om te zien of de uitslag kan worden gereproduceerd of om te zien of een zonnebrand gemakkelijker optreedt dan verwacht.

Zoals alle lupus symptomen, zijn de ernst en frequentie verschillend voor elk individueel geval van lupus. Sommigen kunnen ernstige lichtgevoeligheid hebben, terwijl anderen daar helemaal geen last van hebben. Besteed daarom aandacht aan hoe je eigen lichaam reageert op blootstelling aan UV. Wij raden u aan om hiervan aantekeningen te maken en de resultaten te bespreken met uw arts.

 

Lupus en Fotosensibiliteit: Wat kan ik doen om mezelf te beschermen?

 

De zomer betekent barbecues, uitstapjes naar het strand, picknicks, wandelingen, fietstochten, loungen in de achtertuin, tuinieren, enz. We willen tijd doorbrengen met onze familie en vrienden leuke dingen doen en niet het gevoel hebben niet mee te kunnen doen. Maar als lichtgevoelige moeten we nadenken over iedere beslissing om deel te nemen aan activiteiten buitenshuis.

Voor degenen die lichtgevoelig zijnen leven in een zonnig klimaat zelfs het hele jaar door. Betekent dat dan dat je met lichtgevoeligheid  deze dingen helemaal niet kan doen? Natuurlijk niet. Er zijn manieren om slim met uw blootstelling aan de zon om te gaan.

De feiten zijn duidelijk, ongeacht of u nu lichtgevoelige bent of niet: uit onderzoek blijkt dat te veel UV-straling leid tot zonnebrand en die kan leiden tot huidkanker, waarvan sommige vormen dodelijk zijn. Verder beschadigen UV-stralen uw huid, waardoor rimpels en vroegtijdige veroudering optreed. Als fotogevoelige zijn ook dit reële zorgen naast de huiduitslag en ontstekingen

Voor iedereen is het het beste om de middagzon 10:00-04:00 vermijden. Zelfs als de dag bewolkt is, die krachtige UV-stralen worden niet allemaal door bewolking gefilterd.

Draag zonnebrandcrème met minstens een SPF (Sun Protection Factor) van 30. Een goede zonnebrandcreme blokkeert zowel UVA en UVB-stralen. Wees niet te zuinig met je zonnebrandcrème. Zweten, zwemmen en kledingranden kunnen alle zonnebrandcrème verwijderen. Dus wees waakzaam , smeer regelmatig opnieuw en vergeet niet de achterkant van je nek, oren en hoofdhuid!

Draag UV werende kleding die de blootgestelde huid bedekt. Lange lichtgewicht shirts en broeken. U kunt speciale UV werende kleding kopen of uw “zomer”kleding wassen met UVwash. Dit verhoogt de beschermende kwaliteit van uw kleding aanzienlijk. Een hoed met brede rand is ook een must-have voor mensen met lichtgevoeligheid.

Het is dus nog steeds mogelijk om van de warme zomermaanden te genieten, maar als je lichtgevoelig bent, moet je er slim mee omgaan! In feite kan iedereen veilig buiten zijn en een aangenaam leven te hebben in de zon. Ook degenen die lijden aan lupus.

 

Enjoy your live protected

 

<<Terug naar: UV-straling

 

 

Copyright © 2015 You-UV. Alle rechten voorbehouden.

Webdesign by BlueDrop 2016 (info@bluedrop.nl)

 

KvK-nummer: 61730076 Btwnummer: NL854465200B01

 

Bel ons: +31 (0) 252 764765

wij zijn telefonisch bereikbaar op ma t/m vr van 12 tot 17 uur

per mail zijn wij bereikbaar via klantenservice@you-uv.com

 

Adverteren, product-beoordelingen, retailer worden of met ons samen werken? klik dan hier voor meer informatie

 

enjoy your life protected

enjoy your life protected

enjoy your life protected

enjoy your life protected