enjoy your life protected

Wat is een UV-absorber

 

UVwash is een zogenaamde UV-absorber. Maar wat is dat nou.

 

Als we textiel bijvoorbeeld rood verven zien we het als rood omdat alle andere kleuren uit het spectrum (de kleuren van de regenboog) die we kunnen zien, zoals groen en blauw, door de stof worden geabsorbeerd. Een zwart shirt is dus zwart omdat het dus vrijwel alle zichtbare kleuren absorbeert en daarnaast meestal ook nog de voor ons niet zichtbare UVstralen en de Infra rode stralen aan de andere kant van het spectrum.

Een zwart kledingstuk is dus bijna altijd veel UV-werender dan kleding van dezelfde stof in een lichte kleur. Maar zwarte kleding op een zonnige dag zullen de meeste mensen niet erg comfortabel vinden omdat al die geabsorbeerde straling omgezet wordt in warmte.

Een UV absorber zoals UVwash is simpel gezegd een textiel verf die alleen de voor ons onzichtbare kleur UV absorbeert. Zo zouden we een verf die een shirt bijvoorbeeld rood kleurt een blauw/groen absorber kunnen noemen.

Omdat UVstraling maar een klein stukje van het spectrum is en ook nog eens het koude deel van het spectrum voelt de stof niet of nauwelijks warmer aan. Warmte is namelijk ook een straling maar die zit precies aan de andere kant van het spectrum voorbij de kleur rood,dat noemen we infra rood en die wordt door een UVabsorber helemaal niet geabsorbeerd.

UVwash heeft nog een paar andere manieren om te voorkomen dat UV door de textiel dringt, maar het absorberen van UVstraling is wel veruit het belangrijkste principe.

 

Andere voorbeelden van UVabsorbers zijn zonnebrandcremes. De meeste werken op het zelfde principe. Er zijn er ook een paar die UVstraling reflecteren maar die hebben als nadeel dat de creme als een zichtbaar wittig laagje op je huid blijft zitten. In het filmpje hieronder zie je heel mooi hoe dat absorberen er uit ziet als je door een camera kijkt die de UVstralen wel kan zien.

Copyright © 2015 You-UV. Alle rechten voorbehouden.

Webdesign by BlueDrop 2016 (info@bluedrop.nl)

 

KvK-nummer: 61730076 Btwnummer: NL854465200B01

 

Bel ons: +31 (0) 252 764765

wij zijn telefonisch bereikbaar op ma t/m vr van 12 tot 17 uur

per mail zijn wij bereikbaar via klantenservice@you-uv.com

 

Adverteren, product-beoordelingen, retailer worden of met ons samen werken? klik dan hier voor meer informatie

 

enjoy your life protected
enjoy your life protected